Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Koronavirus og tiltak

Grafikk og bilder

Tekst på bilder

Du må aldri legge tekst rett på en mønstret bakgrunn. Det gjør informasjonen svært vanskelig å lese.

Alternativ bildetekst

Bilder og illustrasjoner skal ha en bildetekst som beskriver innholdet i bildet. Det er for at lesere som ikke kan se bildet i dokumentet fortsatt kan få med seg innholdet. Du kan sette inn bildetekst ved å høyreklikke på bildet og velge «sett inn bildetekst».

Dersom bildet for eksempel er et diagram eller en illustrasjon som inneholder mye informasjon, må du ha en utdypende forklaring av innholdet. Forklaringen skal stå i direkte tilknytning til illustrasjonen i dokumentet.

Ikke bruk bilder av tekst

Tekst skal du så langt som mulig presentere som tekst, og ikke som bilde av tekst. Kopier f.eks. ikke et skjermbilde av en tekst inn i dokumentet ditt, men skriv det inn som tekst.

Tabeller

Tabeller kan være vanskelig å orientere seg i og navigere i for personer som bruker hjelpemidler. Korrekt merking og bruk av overskriftsrader er avgjørende for tilgjengeligheten. Når du bruker tabellverktøyet lager du en strukturert tabell, og det blir mulig for personer som bruker skjermleser å lese tabellen på en oversiktlig måte.

Når du lager tabeller, må du

  • bruke tabellverktøyet i tekstbehandleren (du finner den under «Sett inn» og «tabell»)
  • definere overskrifter i kolonner og rader
  • ikke bruke tabulatortasten eller mellomromtasten for å lage noe som ser ut som en tabell
  • ikke lime inn bilde av tabell

Du kan også sette inn en bildetekst for å gi en kort beskrivelse av hva tabellen inneholder og hva innholdet går ut på. Unngå at tabellene blir for store og omfattende. For å gjøre innholdet lettere å lese, kan det være en fordel å dele opp store tabeller i flere små.

Unngå grafikk i e-post-signaturen din

Selv om det ville vært fint å bruke de grafiske elementene til kommunen som e-post-signatur, skaper dette teknisk trøbbel. Offentlige arkiver/postmottak har problemer med å ta imot e-poster som inneholder bildefiler. Disse kommer inn som egne vedlegg som må fjernes manuelt, ett og ett. Skriv derfor e-post-signaturen din som ren tekst, i skrifttypen Arial og/eller Arial Black.

Les flere tips om e-post-skriving her.

Åndsverk og personvern ved bildebruk

Selv om et bilde ligger ute på internett, betyr ikke det at du kan bruke det i dokumentet ditt. Du må kontakte fotografen og spørre om du kan få bildet, eller betale for det. Hvis det ikke er mulig å kontakte fotografen, må du bruke et bilde fra en betalingstjeneste eller prøve å illustrere på en annen måte.

Hvis det er mennesker på bildet, må du spørre vedkommende om det er greit at du publiserer bildet. Vær særlig varsom ved bruk av bilder med barn. I 2018 får vi en ny personvern lov som bl.a. annet omhandler bilder. Kontakt avdelinga Kommunikasjon og personal, hvis du er usikker på bildebruk.