Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Hjem til jul

En røde lekebil blant juletrær - Klikk for stort bilde S. Hermann & F. Richter fra Pixabay  Venter du dine kjære hjem i jula, eller planlegger du en reise? Se hva helsemyndighetene skriver om hjemreiser i forbindelse med juleferien. 

Indre Fosen kommune har per 19. november ingen lokale innreisebestemmelser.  Men Trondheim kommune vedtok 17.11 påbud om munnbind på busser og båter til og fra Trondheim. Så hvis du eller gjestene dine skal innom Trondheim på reisen, må dere huske den bestemmelser. Vi følger ellers de nasjonale rådene:

Fra Helsenorge.no

Regjeringen fraråder nå unødvendige reiser innenlands. Reiser hjem til jul kan være viktig for mange og kan derfor gjennomføres. Dersom du reiser fra et område med høy smitte til et område med lav smitte bør du ta forhåndsregler i 10 dager etter ankomst:

 • Reduser antall nærkontakter.
 • Hold 2 meters avstand til personer i risikogruppen.
 • Vær særlig nøye med hånd- og hoste hygiene
 • Vær særlig oppmerksom på symptomer
 • Ha lav terskel for å teste deg hvis du får symptomer eller tror du kan ha vært utsatt for smitte.

Er du syk, i karantene eller isolasjon skal du ikke reise, heller ikke til hytta. Det eneste unntaket er når du er uten symptomer, og opphold på hytta er eneste måte å unngå nær kontakt med et hustandsmedlem som syk med covid-19.

Vær oppmerksom på at det kan være lokale tiltak i kommunen du reiser til, sjekk derfor kommunens nettside før du reiser. Tenk også over hva du skal gjøre dersom du blir syk og må isolere deg, eller dersom du må i karantene. 

Reiser med kollektivtransport

Anbefalinger for offentlig transport

Ved offentlig transport samles ofte mange mennesker på samme sted og det vil kunne være vanskelig å holde tilstrekkelig avstand. Dette vil kunne bidra til smittespredning. Det er derfor anbefalt å begrense bruk av offentlig transport.

Ved bruk av offentlig kommunikasjon kan smitte skje før (venteområde, holdeplass, ombordstigning), under eller etter (avstigning, bagasjeutlevering) reisen.

Anbefalinger for kollektivreisen:

 • Ikke reis hvis du er syk.
 • Unngå kontakt ansikt til ansikt.
 • Det anbefales å holde en avstand på minst én meter til andre medpassasjerer gjennom hele reisen.
 • I noen situasjoner er det anbefalt eller påbudt å bruke munnbind. Trondheim kommunen har påbud om munnbind i offentligtransport innad og til/fra Trondheim. 
 • Vurder om du kan utsette reisen dersom det er trengsel.
 • Passasjerer bør stå/sitte spredt. Du kan sitte ved siden av dem du anser som dine nærmeste.
 • I transportmidler med både stå- og sitteplasser bør sitteplasser prioriteres framfor ståplasser.
 • Unngå å hoste og nyse i retning av medpassasjerer. Dersom du må hoste eller nyse bør du gjøre dette i papir som du kaster etterpå, eller i albuekroken.
 • Sørg for å ivareta god håndhygiene både før, under og etter reisen.
 • Unngå å berøre flater når det ikke er nødvendig.
 • Du bør sitte i baksetet dersom du tar taxi. Det anbefales at passasjerer i baksetet bruker munnbind dersom det er flere passasjerer og de ikke tilhører samme husstand/kohort.

Les hele veilederen for smittevern i kollektivtransport (buss, tog, trikk og så videre) her (helsedirektoratet.no).

Fly

Det er laget en egen veileder for smittevernpraksis for luftfarten ved utbrudd av covid-19 (helsedirektoratet.no).

Personer med akutt luftveisinfeksjon skal holde seg hjemme, selv ved milde symptomer. Personer som er i karantene eller i isolering skal ikke oppholde seg på flyplassen eller reise med fly. Dette gjelder både passasjerer og ansatte.

Alle som oppholder seg i Indre Fosen kommune, kan teste seg her

Hvis en av gjestene dine får symptomer på covid-19, eller personen kan ha blitt utsatt på smitte på f.eks. reisen hjem, ta kontakt med Indre Fosen legetjeneste for testing: tlf 41 70 24 00

Du trenger ikke å ha bostedsadresse i Indre Fosen for å bli testet. Alle som blir syke mens de oppholder seg i kommunen, inkludert turister, kan ta kontakt med legekontoret i Indre Fosen for testing. 

Det kan ta 1-2 dager å få svar. Vi anbefaler flest mulig å sjekke prøvesvar selv ved å logge inn på helsenorge.no. Hvis du ikke har bank-id, eller har vansker med å logge inn, kan du be om å bli oppringt av legekontoret for å få svar.