Saksbehandlings-rutiner ved utbygging
Menneskelige tiltak som utgravinger i bunn av skråninger, utfyllinger på topp av skråninger og andre terrengbelastninger kan forverre stabiliteten på et kvikkleireområde. Vi har gode rutiner for å følge opp dette. Det viktigste verktøyet er plan- og bygningsloven gjennom behandling av
- overordnede planer og reguleringsplaner
- byggesak
Gjennom saksbehandlingen sørger kommunen for at alle nødvendige tiltak blir vurdert av personell med god faglig kompetanse. Dette er fagutdannet personell i et konsulentfirma. For å sikre at det ikke skal forekomme menneskelige feil blir vurderinger i områder med stor risiko vurdert av flere (tredjepartskontroll), gjerne fra forskjellige firma (sidemannskontroll) for å kvalitetssikre prosjekteringen. Som høringsinstans av planer og relevante byggesaker bidrar også Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) med faglig rådgivning. NVE sørger for at retningslinjer blir fulgt. Indre Fosen kommune har fast rutine på å sende alle byggesaker i kvikkleireområder på høring til NVE.
Kart
For å kunne følge opp en byggesak i et kvikkleireområde så må vi vite hvor det er kvikkleire. NVE har utarbeidet fare- og risikokart for potensielle kvikkleireskred:
https://temakart.nve.no/link/?link=kvikkleire
Kartene basert på kartlegging, grunnforhold (boringer), spor etter skred, raviner og erosjon, med mer. Men faresonene kan ikke utelukke at det også finnes kvikkleire utenfor sonene. Under marin grense skal man alltid være aktsom for mulige kvikkleireforekomster. Marin grense angir det høyeste nivået som havet nådde etter siste istid. I Indre Fosen ligger marin grense på rundt 160 moh. Informasjon om marin grense og løsmasser, blant annet marin leire i Indre Fosen, finnes på NGUs løsmassekart http://geo.ngu.no/kart/losmasse_mobil/.
Først når vi vet hvor kvikkleira befinner seg, kan vi ta hensyn til den. Indre Fosen kommune har mye erfaring med kvikkleire, og det har vært gjort mye kartlegging i kommunen. Vi har mange geotekniske vurderinger, som samlet gjør at kommunen har god oversikt over utsatte områder.
Sund-Bradden
På Sund – Bradden har det blitt gjennomført svært mange grunnboringer. Ved hjelp av undersøkelsene er det mulig å planlegge stabiliseringstiltak, som gjør at vegen kan bygges uten at det utløses skred. For å stabilisere området er det planlagt terrengavlastninger ved skråningstoppen, og motfyllinger i skråningsfoten ved Botn. Når vegen er ferdig bygd, vil tiltakene ha ført til at sikkerheten i området er økt fra en anstrengt situasjon til et akseptabelt nivå. Området vil nå være sikrere.
Stadsbygd skole
Også andre fremtidige prosjekt som berører kvikkleire vil måtte forholde seg til samme nasjonale retningslinjer som prosjektet Sund - Bradden. Hvis det er ikke er sikkert at kvikkleire blir hensyntatt, vil ikke prosjektet kunne gjennomføres. Ved bygging av ny skole på Stadsbygd, må prosjektet vise at områdestabiliteten kan bevares gjennom tiltak, før bygging starter. Forhåpentligvis vil den også kunne bli forbedret. Foreløpig har ikke dette prosjektet kommet så langt at vi kan peke på hvilke tiltak som vil være nødvendig. Kommunen vil imidlertid sørge god geoteknisk bistand gjennom hele prosjektet.