Nærkontakter og smittesporing

Hva er egentlig en nærkontakt? Se info fra helsenorge.no:

Sannsynlig covid-19

Med «sannsynlig covid-19» menes nærkontakt til bekreftet tilfelle av covid-19 som også fyller kliniske kriterier for mistenkt covid-19 (se under) i påvente av testsvar. Et sannsynlig tilfelle isolerer på samme måte som et bekreftet tilfelle. De som bor i samme husstand bør være i karantene i påvente av prøvesvar.

Mistenkt tilfelle av covid-19

Med «mistenkt tilfelle av covid-19» menes en person som fyller følgende kliniske kriterier: akutt luftveisinfeksjon med ett eller flere av følgende symptomer; feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, eller vurdert av lege som mistenkt covid-19.

Nærkontakter

Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene og bør testes. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Du blir definert som nærkontakt hvis du, innen 48 timer før personen med bekreftet smitte fikk de første symptomene, har hatt:

• mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter,
  • direkte fysisk kontakt,
  • direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer)

Dersom personen med bekreftet smitte ikke har symptomer, gjelder det innen 48 timer før den positive testen ble tatt.

Dersom du får symptomer når du er i smittekarantene

Dersom du er i smittekarantene og får symptomer, skal du behandles som sannsynlig covid-19. Det betyr at du testes og i isolasjon, frem til prøvesvar foreligger.

Smittesporing

Smittesporing er en omfattende jobb for kommunene. Det er derfor anbefalt å begrense og ha oversikt over hvem som er nærkontaktene dine.

I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn 5 gjester, i tillegg til husstandsmedlemmer. Det kan være andre lokale regler.

Skal du på en sosial samling er det viktig å være oppdatert på råd og regler til arrangement.