151 komfyrbranner i Trøndelag i fjor

Klikk for stort bilde ONSDAG 13.2 – kl.13-15 vil Trøndelag brann- og redningstjeneste ha stand hos COOP i Leksvik, og TORSDAG 14.2 – kl.13-15 står vi på NORHEIM i Rissa.

På stand vil vi dele ut nyttig info og demonstrere bruk av komfyrvakt. I år vil folk også få anledning til å være med i loddtrekning av en komfyrvakt til en verdi av 3500,-.

Pressemelding fra TBRT.no: Fersk statistikk fra DSB viser at brannvesenet hadde 316 brannutrykninger til boliger i Trøndelag i 2018. Hele 48 prosent av utrykningene skyldes komfyren. En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Komfyren er hjemmets største brannkilde, og de fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet, ikke tekniske feil ved produktet.

- Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Kanskje ringte noen på døren, babyen begynte å skrike på soverommet eller man sovnet mens pizzaen stod i ovnen. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Anniken Lie, Trygg hjemme-koordinator i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Alle nye boliger har nå krav til komfyrvakt. Det samme gjelder hvis det legges opp ny kurs til komfyren. Reglene gjelder også for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos elektronikkbutikker og i en rekke kjøkkenbutikker.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

- Hold oppsikt under matlaging og skru av eller demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nært koketoppen, sier Lie.

Komfyrvaktkampanjen

Onsdag 13. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Under kampanjen vil over 200 brannvesen, feiervesen og det lokale el-tilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet. Som en del av kampanjen vil det bli installert nesten 100 komfyrvakter hos noen som trenger det rundt om i landet.

- Å investere i en komfyrvakt er et av de beste tiltakene du kan gjøre for å øke brannsikkerheten i hjemmet ditt. Fordi vi ønsker at alle skal ha komfyrvakt hjemme, deler vi ut seks komfyrvakter i vår region i forbindelse med kampanjen, forteller Lie.

Les mer om komfyrvakt på sikkerhverdag.no.

Fant du det du lette etter? Ta kontakt med oss på telefon 74 85 51 00 eller postmottak@indrefosen.kommune.no hvis du ønsker at vi skal hjelpe deg med å finne informasjonen du leter etter. Ikke legg igjen personopplysninger i kommentarfeltet.