– Ansatte og ledere har gjort en fenomenal jobb med innføringa av Helseplattformen

Servering av kake i forbindelse med innføringa av helseplattformen på Indre Fosen - Klikk for stort bilde

Klokken 03.00 natt til 12. november ble det nye journalsystemet Helseplattformen tatt i bruk av helse- og omsorgstjenestene i Indre Fosen kommune.

– Det gikk over all forventning, og vi opplever en veldig positiv stemning i alle virksomhetene. Noe plunder og heft har det vært, men det meste er løst etter hvert. Ansatte og ledere har gjort en fenomenal jobb, forteller enhetsleder omsorg, Reidun Hindrum.

– Vi har hatt gode instruktører og superbrukere som har tatt oppgaven på alvor. Vi er fremdeles i oppstartsfasen, så vi forventer fremdeles noe småtrøbbel, men det følges daglig opp med faste møter.

Hindrum ønsker å gi en ekstra stor applaus til innføringsleder Tove Penna Steen.

- Hun har vært både regional innføringsleder for Fosen, og vår egen i Indre Fosen. Hun har holdt oss i «ørene» og stått på dag og natt for at innføringa av Helseplattformen skulle lykkes.

Hva Helseplattformen betyr for deg som innbygger

Helseplattformen er et felles journalsystem for helsetjenestene i Midt-Norge. Og du som er innbygger har tilgang til dine pasientopplysninger i innbyggerportalen HelsaMi. 12. november tar Indre Fosen, Ørland og Åfjord kommuner Helseplattformen i bruk, sammen med flere andre kommuner i Midt-Norge. Osen kommune vil etter planen ta plattformen i bruk i 2025.

Bilde av to ansatte som kommer ut av et inngangsparti.  - Klikk for stort bilde Ingunn Grøntvedt

Tryggere for pasienter og brukere

Vi har valgt Helseplattformen for at du som er innbygger skal få:

• en og samme pasientjournal, som følger deg gjennom hele livet

• enklere tilgang til egen journal, og større mulighet til å påvirke behandlingsforløpet ditt

Med Helseplattformen får helse- og omsorgstjenestene i kommunen ett felles pasientjournalsystem. Det betyr at dine behandlere får mer og oppdatert informasjon om deg, og kan gi deg mer sammenhengende helsetjenester. Helseplattformen vil også gi bedre pasientsikkerhet.

Helseplattformen støtter regjeringens nasjonale mål om et bedre journalsystem med «en innbygger – en journal».

Dette får du i HelsaMi

I HelsaMi finner du dine opplysninger som sykehus, kommuner og etter hvert fastleger legger inn i Helseplattformen (NB: Fastlegene vil ta i bruk systemet på et senere tidspunkt). I starten vil HelsaMi være ganske tom for de fleste av oss, men etter hvert vil du se flere opplysninger om din kontakt med helsetjenesten.

Allerede nå kan du gå inn og legge inn hvem du ønsker skal være din pårørende.

Illustrasjon av et par som får brev via appen HelsaMi.  - Klikk for stort bilde

Dette kan du gjøre i HelsaMi fra 12. november:

• Søke om kommunale helse- og omsorgstjenester
  • Få oversikt over timeavtaler hos kommunale tjenester
  • Kontakte dine behandlere i helsetjenestene gjennom HelsaMi
  • Se timer, prøvesvar og mer som du har hos St. Olavs hospital

Dette får du når fastlegene tar i bruk systemet:

• Se timeavtaler du har på legekontoret
  • Se svar på prøver du har tatt på legekontoret
  • Annen informasjon som legen deler med deg. Det er fortsatt legen som avgjør hva som deles med deg i din pasientjournal.

Her kan du logge inn på HelsaMi

• i appen HelsaMi på mobiltelefon eller nettbrett
  • på nettsiden helsami.no
  • Du logger på med sikker innlogging med ID-porten (for eksempel Bank-ID).

Til deg som IKKE bruker digitale tjenester på internett

Du kan fortsatt endre og bestille behandlingstimer på telefon som før. Hvis du ønsker det, kan du også la en av dine nærmeste pårørende eller andre få tilgang til dine opplysninger i HelsaMi. Da kan de blant annet hjelpe deg med timebestillinger, og hjelpe deg å ha oversikt over dine helseopplysninger og behandlinger.

Redusert tjenestetilbud før og etter 12. november

Fosen-kommunene ser fram til å ta i bruk Helseplattformen. Vi er samtidig forberedt på at det blir enkelte utfordringer når løsningen innføres. Det er helt normalt i så store IT-prosjekter, som krever svært mye av ansatte og organisasjonen vår. Det kan også dukke opp uforutsette ting, som krever ekstra ressurser i en periode.

Vi ber derfor om litt ekstra tålmodighet i den nærmeste tiden fremover, med tanke på tjenestenivåene våre innen helse. Vi vil fremdeles gi forsvarlige og gode helsetilbud. Men det kan skje at tjenestenivåene tidvis kan ha noen begrensninger, siden ansatte bruker mye ressurser på innføringen av Helseplattformen. Vi håper derfor innbyggerne har litt ekstra tålmodighet, hvis tjenestene på noen områder ikke blir optimale og helt som forventet. Vi skal gjøre vårt ytterste til at innføringen går så bra som mulig!

Indre Fosen kommune sine sider om Helseplattformen

Brosjyre om HelsaMi, som skal være sendt ut til alle husstander (PDF, 741 kB)