Nye nasjonale korona-tiltak: Hva betyr det for Indre Fosen kommune?

Illustrasjon nye tiltak - Klikk for stort bildeDet er først og fremst anbefalingene om avstand og sosial kontakt som skjerpes. I tillegg nye regler om aktiviteter for voksne, skjenkestopp og arrangementer. Tiltakene varer så lenge det er behov for dem, og skal vurderes innen 12. april.

Se pressemelding med oversikt nye, nasjonale tiltak

Se alle tiltak Indre Fosen kommune på indrefosen.kommune.no/korona

National regulations and advice translated: press release, press conference

Hva endres i Indre Fosen kommune fra 25. mars?

De største endringene i nasjonale i anbefalinger

En anbefaling er noe du bør følge for å forebygge smitte. Men du kan ikke bli straffet om du lar være å følge den.

• Så få kontakter som mulig: Du bør begrense den sosiale kontakten mest mulig.
  • To meters avstand: Én-meteren blir nå til to-meteren. De som du hittil har holdt minst én meters avstand til, må du fra nå av holde minst to meters avstand til.
  • Besøk: Nasjonal anbefaling om maks to gjester på besøk. Barn i barnehager og barneskoler kan ifølge Helsedirektoratet ha besøk fra egen kohort, og i tillegg ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner utenfor kohorten. Se råd for barnekohorter og barnebursdager (helsenorge.no). Unge kan ha besøk av eller gå på besøk til én til to faste venner.
  • Overnatting: Du bør ikke ha overnattingsbesøk av personer som kommer fra områder med høy smitte. De som bor alene og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.
  • Munnbind: Nasjonal anbefaling om bruk av munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meters avstand.
  • Handel: Nasjonal anbefaling om at folk bare benytter seg av kjøpesentre og varehus i hjemkommunen.
  • Reiser: Nasjonal anbefaling om at alle reiser som ikke er nødvendige utsettes med disse unntakene: Reiser til og fra arbeid når det ikke er mulig med hjemmekontor, reiser hjem til familien for studenter uten familie der de studerer, reiser til hytte og fritidsbolig sammen med egen husstand.

De største endringene i nasjonale regler

Reglene er forskriftsfestet og du kan bli straffet for å bryte dem.

• Sjenkestopp: Det blir forbudt med skjenking av alkohol over hele landet.
  • Fritidsaktiviteter for voksne: Det blir forbudt med innendørs organiserte idretts- og fritidsaktiviteter for voksne, med unntak av profesjonelle toppidrettsutøvere.
  • Svømmehaller skal stenges: Men kan ha åpent for barn på svømmetrening og personer som trenger bassenget til rehabilitering. For spørsmål om terapibadet, kontakt Rissa Sanitetsforening direkte.
  • Reisekarantene: Personer som returnerer til Norge etter unødvendige utenlandsreiser må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell. Dette trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 29. mars.
  • Færre kan delta på arrangementer: Nasjonal anbefaling om å avlyse planlagte arrangementer. Hvis arrangementer ikke kan utsettes gjelder disse reglene:
  1. Innendørs tillates 20 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser (det vil si publikumsarrangementer som kino, teater, konsert o.l. der tilskuerne har en passiv rolle).
  2. Innendørs tillates 50 personer på idrettsarrangementer for personer under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune. Unntaket for kampaktivitet innad på Fosen for barn og unge trekkes tilbake. Det vil si at slike arrangementer kun tillates innenfor kommunen. Utendørs idrett uten nærkontakt, som f.eks. skirenn, er det fortsatt åpning for.
  3. Utendørs tillates kun 50 personer på offentlige arrangementer.
  4. Det blir tillatt med 50 personer i begravelser og bisettelser når det benyttes faste tilviste plasser. Dette gjelder selve seremonien.

Se mer info om arrangementer på helsedirektoratet.no

I tillegg gjelder disse reglene fra 25. mars:

• Treningssentre kan kun holde åpent for kommunens egne innbyggere. Det blir unntak for innbyggere utenfor kommunen dersom det gjelder rehabilitering, individuell trening og behandling.
  • Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud blir stengt.
  • Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser det er praktisk mulig. Det vil komme påminnelse om anbefalinger for ansatte i Indre Fosen kommune om hjemmekontor og digitale møter.

Bakgrunnen for nye tiltak

Fra pressemeldingen som regjeringen sendte ut 23. mars:
– Smittesituasjonen har blitt mer ustabil. Vi ser utbrudd stadig flere steder i landet. Sykehusene må avlyse planlagt behandling for å gjøre plass til pasienter med covid-19 og smittesporingen er under press i mange kommuner. Vi får stadig flere utbrudd over hele landet, og situasjonen er uoversiktlig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Påskeferien fører også til økt risiko for smittespredning fordi mange kan komme til å reise mer enn de pleier og treffe flere enn de pleier.

- De nye nasjonale tiltakene gjelder hele landet. De vil først og fremst oppleves som en innstramming der smitten er lav.