Vaksinasjonsprogrammet: framdrift og ferie

Klikk for stort bildeAdresseavisen hadde denne uka et oppslag som viser hvor langt kommunene i Trøndelag har kommet i korona-vaksineringen. Indre Fosen kommune ligger langt nede på lista, og vi ønsker derfor å gi innsikt i hva som ligger bak tallene. Det har også kommet en del spørsmål om hvorfor kommunen "tar ferie" fra vaksineringen i sommer.

Hva avgjør framdriften i kommunens vaksinasjonsprogram?

Framdriften avhenger av vaksine-leveransene. Vaksineteamet i Indre Fosen setter alle doser vi får hver uke, og vi følger rekkefølgen av risikogrupper som er bestemt nasjonalt. I mai og i starten av juni hadde vi få doser tilgjengelig fordi regjeringen endret vaksine-fordelingen geografisk. I tillegg skulle mange ha sin dose 2, og vi startet opp igjen med vaksinering av helsepersonell. Dermed var det ikke så mange innbyggere som fikk tilbud om sin første dose denne perioden.

Andre faktorer som påvirker hvor langt kommunen er kommet i rekkefølgen av målgrupper, er fordelingen av befolkningen i ulike aldersgrupper. Hvis en kommune har mange innbyggere i aldere 65 år og eldre, vil det ta mer tid å komme videre til de neste gruppene. Hvordan fastlegene registrerer risikogrupper med høy prioritet og hvor mange som takker ja til vaksinen har også betydning for hvor raskt vi beveger oss fra én risikogruppe til den neste.

Status Indre Fosen

Hver uke registrerer vi hvor mange doser som er satt i kommunen. Det tar litt tid fra tallene vi registrerer lokalt kommer fram i den nasjonale oversikten.

• Denne uka (11. juni) vaksinerer vi gruppe 6, og vi satser på å starte med gruppe 7 neste uke (18. juni)
  • Totalt har vi per 7. juni satt 5 233 doser Pfizer/BioNTech og 205 doser AstraZeneca.
  • 3 225 personer har fått minst en dose, 2 213 personer er fullvaksinert.
  • Vi har i overkant av 8000 innbyggere 18 år og eldre i Indre Fosen kommune

Presisering om sommerferien

Oppdatering 11. juni: Indre Fosen vil ikke stenge vaksinelokalene i uke 29 og 30

Tidligere info: Indre Fosen kommune har valgt å stenge vaksinelokalene i uke 29. I tillegg flytter vi vaksinedagen i uke 30 fra fredag til mandag i uke 31. Det vil i praksis si at de som ellers skulle vaksinert seg i uke 29 får litt over en ukes forsinkelse i forhold til om vi hadde valgt å ha det åpent.  Indre Fosen kommune skulle selvsagt ønsket at vi kunne vaksinert i hele sommer, men det er svært utfordrende å få bemanning til å gå opp i slutten av juli. Vaksineteamet har jobbet hardt hele året, og det er viktig at også helsepersonell får tatt sommerferien de har krav på.

Publikum har dessuten gitt signal om at de ønsker noe forutsigbarhet i planleggingen av ferie, og mange tok allerede i mai kontakt om at de ønsket å endre vaksine-avtalen pga reisedager. Derfor har vi bestemt å pause vaksineringen de to ukene. Men det betyr ikke at vi takker nei til vaksine-doser. Vi oppbevarer dosene for uke 29 og 30 mens vaksinelokalene er stengt og setter dem fra 2. august sammen med nye leveranse. Da vil vi ha flere vaksine-dager, slik at vi får gitt alle doser vi har tilgjengelig.

Se temasiden indrefosen.kommune.no/koronavaksine for mer info om vaksinasjonsprogrammet