Foredrag om sildefiskets historie, med Per Helge Pedersen - Havets sølv, kystens gull

Foredrag om sildefiskets historie, med Per Helge Pedersen - Havets sølv, kystens gull

Onsdag 14. februar kommer forfatter og journalist Per Helge Pedersen til Museet Kystens Arv med et spennende foredrag om sildefiskets historie og betydning for kystsamfunnene i Norge.

Dato
14. februar 2024
Tid
18:00 - 19:00
Sted
Museet Kystens Arv

Silda har betydd enormt mye for folket langs kysten både som mat og levevei. Det har vært mange sildeeventyr opp gjennom tidene. Jeg opplevde det siste store eventyret i min barndom og ungdom i Kristiansund på 1950-tallet og utover.

Da kom hundrevis av båter og tusenvis av fiskere og andre til byen for å være med på det store eventyret. Boka «Havets Sølv Kystens Gull», utgitt av Pedersen og Åge Olsen i 2022, er rikt illustrert. Den forteller også mye om sildehistorien. Det har ikke bare vært gull. Det har også vært tragedier. Titran-tragdien blir aldri glemt. Men det har også vært mange andre ulykker.

Men det har også vært mange gladsaker. Silda har vært viktige for hele kysten. Men det har vært mange bølgedaler.

Pedersen forteller:​

"For min del tok jeg mange tusen bilder av båter og aktivitet. Da jeg gikk på Realskolen, var jeg hver kveld innom sildelagets kontor i byen for å skrive av fangstlistene. Den gang var det ikke noen mobiltelefon - og for avisene var disse listene gull verdt. Jeg satt i timesvis i telefon for å lese fangstlistene inn på diktafon. Listene fylte mange avissider. Da kunne de som satt hjemme følge med på hva som skjedde på feltet. Ble det fangst så ble det også velstand i hjemmet.

Jeg fikk også gleden av å være med på sildefeltet. Det ble en dramatisk tur med mange havarier og utrolig mange flotte bilder. For meg var dette starten på en pressekarriere. Jeg har jobbet som journalist og redaktør I mer enn 50 år. I tillegg har jeg skrevet mange bøker."

 

Inkludert i inngangsbilletten blir det servert en deilig sildesmak med kryddersild, perlepoteter, seterrømme og brunet smør. 

Arrangør

Museet Kystens Arv
Adresse
Myrssjøen 44, Myrssjøen 4
Postnummer og sted
7105 STADSBYGD
Telefon

Kontakt

Trine Anette Fostervold
Til toppen